16 de juny del 2014

Article premiat al IV concurs TU OPINES. Categoria El riu Ebre


El riu Ebre


El riu es vida, no al transvasament. Ni una gota d’aigua ni un pam de terra. Aquestes són algunes de les frases que actualment estem cantant. El riu Ebre que per a nosaltres és la nostra vida, la nostra font d’aigua i el que forma el nostre terreny cada vegada baixa menys cabalós.
Personalment estic totalment en contra del transvasament ja que si construeixen embassaments tots els sediments es queden estancats allà i això provoca que el nostre preciós delta de l’Ebre vagi disminuint la seva extensió. Crec que a l’hora de fer un embassament, s’ha de tenir en compte totes les parts i en aquest cas no miren els nostres problemes. No pensen que nosaltres també tenim uns camps per regar i un delta per mantenir.. Jo com a ciutadana de les terres de l’Ebre he anat a totes les manifestacions que s’han fet en contra del transvasament i ho continuaré fent tot i que per molt que sortim al carrer i lluitem pel que és nostre acaben fent el que volen. Per a mi és una satisfacció molt gran anar a una manifestació i veure tota la gent que s’involucra, perquè és molt de mèrit fer sortir  tanta gent com va sortir l’última vegada a la manifestació que es va fer a la Cava.
Fins ara m’he centrat solament amb el tema del transvasament, però hi ha molts més aspectes a parlar sobre el riu Ebre. Per exemple, el brut que està aquests dies.
Amb les meves amigues tenim el costum d’anar a passejar sempre per la vora del riu i estes dos últimes setmanes hem pogut observar que el nivell de l’aigua ha baixat, ja que aquest estiu la barca que hi ha afonada al mig del riu estava coberta d’aigua i ara es veu bona part d’ella, l’altra cosa que hem vist és que el riu està molt brut, ple d’algues i de brutícia. El motiu que estigui tan brut i ple d’algues crec que és que l’aigua no corre, està bastant estancada.
El riu té moltes funcions: és l’hàbitat de molts peixos, també és l’encarregat de donar aigua per a poder regar els camps d’arròs i l’encarregat de la distracció de molta gent a l’hora de pescar.
Hi ha molts més aspectes per a parlar del riu Ebre, però crec que aquests són els més importants. Així que cuidem el nostre riu, lluitem per ell que és la font de la nostra vida i no es mereix que ningú el toqui i menys que s’enduguin la seva aigua i amb això el nostre delta.

Anna Roig Piñas
4t d'ESO
Institut Berenguer IV. Amposta