24 de juny del 2021

Disney desexplicat

L'alumnat de l'optativa Teatre de 3r d'ESO, dirigits per Zahira Berenguer i Sandra Cugat, han presentat l'obra "Disney desexplicat" a 36a Mostra de Teatre escolar del Baix Ebre 2021

 

A continuació podeu llegir unes reflexions sobre la creació i posada en escena de l'obra. 

 

El paper de la dona ha sofert una important evolució en els últims temps. D’un paper subordinat a l’home ha passat a ser subjecte actiu i independent. Malgrat tot, aquesta encara es troba en una situació de subordinació a l’home en moltes qüestions. 

En aquest context, també les relacions interpersonals han sofert un canvi tant entre sexes com dins del mateix sexe. L’amor romàntic, tot i ser encara molt present, s’ha readaptat a la realitat d’un món canviant. Les tendències sexuals s’han enriquit i han creat un món marc de família diferenciat de les idees tradicionals. 

A partir d’algunes pel·lícules de Disney com La Sireneta, Mulan, La Ventafocs, La bella i la bèstia, hem promogut l’esperit crític del nostre alumnat per tal de ser capaç d’identificar les diferències i de ser motor de canvi en el seu dia a dia. Hem treballat conceptes com l’amor romàntic i els estereotips reflectits a la factoria Disney des d’una perspectiva de gènere, tenint en compte la diversitat sexual. 

A partir de la lectura crítica dels contes tradicionals i del visionat d’algunes conegudes pel·lícules de princeses que esperen el seu príncep blau, hem reescrit els arguments per crear la nostra pròpia versió de la història, la que ens agradaria representar, la que ens identifica com a societat canviant que som. La que ens encantaria habitar a TOTES! A tots.

Som ben conscients que per identificar el sexisme ens calen certes claus i que és a través de la lectura i el coneixement que serem capaços d’analitzar i reflexionar sobre la transmissió de valors estereotipats i tradicionals que dificulten una educació sexualment igualitària. 

 


Els valors que apareixen als contes infantils i a la filmografia de Disney, sovint construïts a partir de la desigualtat de gènere, acaben repercutint en l’aprenentatge del nostre alumnat. Si analitzem els contes infantils clàssics, de seguida ens adonem que contribueixen a perpetuar els rols de gènere: els homes —generalment prínceps— són astuts i valents (salven a la princesa, governen i tenen poder). 

El que volem aconseguir és aprendre a llegir i interpretar de manera crítica les pel·lícules de Disney. Disseccionar-les per extreure tot allò que volem canviar i poder capgirar els rols de gènere d’aquestes protagonistes des d’un punt de vista diferent. 

Explicar nous models, noves feminitats i noves masculinitats. Aconseguir que aquestes pel·lícules reflecteixin l’empoderament femení i que les dones es puguin salvar a elles mateixes, o que fins i tot algú pugui necessitar la seva ajuda. 

 


 A través del món del teatre hem desarmat els estereotips de gènere i hem intentat mostrar altres referents. En oposició al model de dones submises, de princeses que troben la felicitat casant-se amb un príncep o amb la continuïtat del llegat familiar, aquestes petites representacions parlen de dones que construeixen col·lectivament, dones lliures, autònomes, lluitadores, protagonistes de les seves pròpies històries. 

El teatre posa situacions quotidianes dalt de l’escenari, fa visible allò que no sempre ho és, i permet veure(‘s) des de dins i des de fora al mateix temps, facilitant la identificació, l’estranyesa i/o problematització del que es dóna per fet. Ho fa des d’un llenguatge molt humà i entenedor, incorporant el cos i les emocions. 

 

Zahira Berenguer