3 de maig del 2018

Consumir amb responsabilitat


D’on prové i quines són les condicions de treball del producte que he consumit?

El producte escollit ha estat una peça de roba de la marca de moda Zara fabricat a Bangla-Desh.



Amancio Ortega, fundador i principal accionista del Grup Inditex, l’empresa que hi ha darrere de les marques Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarious, Oysho, Zara Home i Uterqüe es va convertir en la tercera fortuna mundial més important del món. Ell s’ha enriquit a força de treballar de valent, creant riquesa i ocupació a les costureres gallegues (ja que ell és de Galícia) que han aixecat durant dècades les marques del Grup Inditex treballant durament a canvi de salaris més aviat modestos.

En l’expansió de la compañía, la contractació de la confecció a fàbriques repartides per tot el món s’ha convertit en la norma. Inditex és el principal client de les fàbriques i dels tallers de països com ara Bangla-Desh, Cambodja o el Marroc.



El cost de la roba barata

La precarietat dels tallers asiàtics són els costos de producción més baixos del món: salaris que no donen ni per viure, jornades inacabables al ritme de les comandes, problemes de seguretat laboral i deficiències estructurals als edifics que els acullen.



La marca de moda es defensa dient que te la seva pròpia conducta a l’hora de contractar les empreses que els proveeixen les peces. Abans d’establir cap relació amb un proveïdor, Inditex, el principal grup empresarial de l’Estat, assegura que es fan auditories socials i que vigilen les condicions de treball de les fàbriques, s’analitza la no utilització de treball infantil, la seguretat de les instal·lacions, les remuneracions i els horaris. I és la qüestió, fnalment, és qui supervisa el compliment d’aquestes exigències. El mateix govern de Bangla-Desh, “per falta de capacitat o voluntat, no ha aprovat cap llei per controlar l’acció de les empreses multinacionals al seu país.”

Per tant, no podem obviar, que part de la responsabilitat de les condicions pèssimes laborals dels treballadors a les fabriques tèxtils de Bangla-Desh és del mateix govern per no impulsar polítiques i sense estímuls per proposar millores en els seu sistema clarament pessimista.


Mireia Subirats





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada